Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2025

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΑΣ / OUR ACTIONS

           

Το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Ε.Ε.Ε.ΕΚ Αγίου Δημητρίου, το 1ο Γυμνάσιο Αγίου Δημητρίου και το 2ο Γενικό Λύκειο Αγίου Δημητρίου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων 2024 που συντονίζεται από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), κάλεσαν σχολεία της Δ΄Αθήνας  να συμμετάσχουν στις κοινές βιωματικές τους δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης για τη μείωση σπατάλης τροφίμων με τίτλο: FOODάρουμε τη σπατάλη! Με την υποστήριξη των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, του Δήμου Αγίου Δημητρίου, των Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων ΜΠΟΡΟΥΜΕ και No Waste 21 προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε μια κοινότητα ευαισθητοποίησης προς τη μείωση της σπατάλης των τροφίμων. Ο στόχος μας αυτός υλοποιήθηκε μέσω της πρότασης υιοθέτησης βιώσιμων καταναλωτικών συνηθειών  που ενθαρρύνουν τη μείωση της σπατάλης των τροφίμων. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις δράσεις μας που πραγματοποιήθηκαν στο Ε.Ε.Ε.ΕΚ Αγίου Δημητρίου, από 18/11/2024 έως 22/11/2024 μεταξύ 10.00 και 11.45.  

Οι βιωματικές μας δράσεις:

  • Διαδικτυακή εκδήλωση με χαιρετισμό από τον Δήμαρχο Αγίου Δημητρίου κ. Σ.Μαμαλάκη, τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Πράσινου και Περιβάλλοντος Κο Κυριακάκη, και εκπροσώπους συνεργαζόμενων φορέων: τη Διευθύνουσα Σύμβουλο του ΕΟΑΝ, Δρ. Α.Σ.Τόγια, τον υπεύθυνο Εκπαιδευτικών Δράσεων της ΜΚΟ NoWaste2, Κο. Μ. Μαλλιάρη, τη διεύθυντρια της σχολής Μαθήματα Μαγειρικής, κα. Καραποστόλη, την Τοπική Συντονίστρια Περιφέρειας Αττικής της ΜΚΟ Μπορούμε, κα Γρηγορίου τον εκπρόσωπο του τμήματος Προγραμματισμού και Μελετών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ. Κυρίτση
  • Φύτευση αρωματικών φυτών σε εναλλακτικούς λαχανόκηπους με αξιοποίηση παλετών τις οποίες ζωγράφισαν οι μαθητές και οι μαθήτριες
  • Εκπαιδευτικές δράσεις μαγειρικής και δημιουργία πρωτότυπων συνταγών με επαγγελματίες της εστίασης
  • Κομποστοποίηση και δημιουργία θεματικών κατασκευών (μαγνητάκια και σελιδοδείκτες με θέμα τη μείωση της σπατάλης των τροφίμων).

Οι δράσεις ήταν βιωματικές και τα παιδιά συμμετείχαν με χαρά και ενδιαφέρον.  Στις δράσεις προωθήθηκε η αξία της πρόληψης της σπατάλης τροφίμων και της βιώσιμης κατανάλωσης, ενώ ενισχύθηκε η περιβαλλοντική συνείδηση στην τοπική κοινότητα.

Πιστεύουμε ότι οι μικρές, τοπικές, δίκαιες και χωρίς αποκλεισμούς  κοινότητες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ώθηση του πλανήτη μας προς ένα βιώσιμο μέλλον.

The Laboratory of Special Vocational Education of Agios Dimitrios (Ε.Ε.Ε.ΕΚ) of Agios Dimitrios, the 1st General Gymnasium of Agios Dimitrios, and the 2nd General High School of Agios Dimitrios, as part of the European Week for Waste Reduction 2024, coordinated by the Hellenic Recycling Organization (EOAN), invited schools from the Southern Athens District to participate in their joint experiential environmental awareness activities under the title: "FOODaroume ti spatali!" (Let’s Tackle Food Waste!). With the support of the Primary and Secondary Education Directorates, the Municipality of Agios Dimitrios, and the Non-Profit Organizations BOROUME and No Waste 21, we aimed to create a community dedicated to raising awareness about reducing food waste. This goal was achieved by promoting the adoption of sustainable consumer habits that encourage food waste reduction. Participants had the opportunity to join our activities at Ε.Ε.Ε.ΕΚ of Agios Dimitrios from November 18 to November 22, 2024, between 10:00 and 11:45.

Our experiential activities included:

  • Online event featuring greetings from the Mayor of Agios Dimitrios, Mr. S.Mamalakis, the Deputy Mayor Green and Environment Mr. Kyriakakis, and representatives of collaborating organizations: the Managing Director of EOAN, Dr. A.S. Toya, the head of Educational Activities of the NGO NoWaste2, Mr. Markos Malliaris, the director of the Cooking Courses school, Ms. Karapostoli, the Local Coordinator of the Attica Region of the NGO Borume, Ms. Grigoriou, the representative of the Department of Planning and Studies of the Agricultural University, Mr. Kyritsis.
  • Planting aromatic herbs in alternative gardens using repurposed pallets painted by students.
  • Educational cooking sessions and the creation of innovative recipes with professional chefs.
  • Composting activities and the creation of thematic crafts (e.g., fridge magnets focusing on reducing food waste).

The activities were hands-on, with students participating enthusiastically and with great interest. These initiatives emphasized the value of preventing food waste and promoting sustainable consumption while strengthening environmental awareness within the local community.

We believe that small, local, inclusive, and fair communities can play a pivotal role in driving our planet toward a sustainable future.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

  Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΑΣ/OUR EXPERIENCE Η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων EWWR2024 μέσω της συμπεριληπτικής μας δράσης «FOO...